Search
  • Alexander Waksvik

Ekso. Ei bortgjemt perle.


Et etterlengtet møte med en gammel kjenning. Ekso. Perlen jeg opplevde sist for 5 år siden. Elven vi har håpet skulle komme seg enda mer. Dalen uten mobildekning. Uten folk og fe. Det er akkurat sånn vi likte det. Hvordan elva hadde utartet seg løftet frem en spenning i kroppen. Var den blitt så bra som vi hadde håpet. Var det mulig å spotte stor ørret sånn som i Hemsila? ..

Ankomst fredag bar ikke frem noe fisking, men en ro i kroppen vi sjeldent opplever. Hjorten stod på åkrene og hestene vandret fritt.. akkurat som før i tia.. akkurat slik vi hadde håpet på.

Erlend og Fedda var preget av forventningene. De ville se stor vakende ørret. Dagen derpå bar bort til dalens eneste lokalfilial for kjøp av fiskekort kun 6-7 meter fra elvebredden. Dermed bar det ned til elva og om litt var forventningene innfridd! En planke av en ørret viste seg som en torpedo i overflaten. Ikke et gram under 2 kilo! Vi var i ekstase.

Det ble rigget og klart for et testflyt av undertegnede.. en pen ring omfavnet flua etterfulgt av et tilslag med nytt flytesnøre fra Guideline. Helt perfekt, men ikke den samme som viste seg. En halvkilos ørret kunne håves pent før den altfor spreke fisken ble sluppet fri. En svart døgnflueklekker var tingen..

Litt lenger ned hadde fedda spottet en pen ørret vake og ikke mange kastene etter var det hans tur med en flott trekvart kilosørret.

Selv tenkte jeg- dette er vanvittig etter en liten times fiske. Dette er jo langt bedre enn jeg noen gang har opplevd.

Helmersen fikk prøvd seg på et flott vak han også og etter en time var det gjort.

Fisket virket enkelt og ørreten virket ukritisk.

Begeistret og forventningsfulle vandret vi nedstrøms og spottet flere fisk.. men ingen riktig store før undertegnede stod nedstrøms og tittet på et lite vak tett på land på andre siden vise seg.. med et rask flyt over ble den tatt av en liten rakker... hmm.. jaja.. fisk er fisk og vi får gjøre vår del for å opprettholde kultiveringen.. et nytt kast på samme sted ble lagt med den samme sorte døgnflueklekkeren i krokstr. 16. en ørliten munn supet i seg flua etterfulgt av et slapt tilslag i god tro om at dette var en liten tass, men tvert imot ble det besvart med et oppstrømsutras! WOW.. en skikkelig eksofisk. Den gikk nedstrøms, men med god tro på at ørreten tok ukritisk var jeg overbevist om at den satt godt.

Den dro seg nedstøms i sømmen. Jeg var hengende etter før jeg fikk lirket den rolig inn i en liten bakevje.

Denne veier over kiloen og med sin rett viste vekten 1,1KG.

Det ble med denne ørreten pluss en masser av småtasser som måtte bøte med live i etterkant den første kvelden. Men vi var overbevist om at vi kom til å få fler..

Dag nr 2 dro vi opp igjen for å ta en titt... på andre siden ankom det en annen kar som omsider ropte over med navn.. Ikke mulig, men tidligere kollega fra Marinen hadde tatt turen fra agder før han skulle tilbake i jobb.

Helt rått.. det var som å reise tilbake i tid, men nå hadde vi plutselig fått personlig Guide i elva!!

Han forklarte at elva var altfor lav til å gi skikkelig uttelling, men han lovet oss å se fisk på godt over kiloen om vi vandret litt nedstrøms..

Var han bare eplekjekk eller holdt han det han lovet.. Vi ble i allefall lammslått av mengde og str.. Fisket tok seg desverre ikke helt opp i løpet av tiden vi var her, men minnene ble ei heller ikke noe dårligere av den grunn.

All ære til Bjarne Lavik, mannen bak kultiveringsarbeidet i ekso. Det er ikke bare stor fisk i en vakker elv og dalsøkk som er skapt. Det er skapt minner for livet som frister til ekstremt stor gjentakelsesfare.

Waksvik

#ekso #tørrfluefiske #elvefiske

0 views

© 2023 By proudly Norwegian Flyfishermen! Copyright EtterØrret.no by Aftertrout

  • w-facebook
  • w-youtube
  • Instagram Clean